Kim har startet "Kims hytteservice" samtidig som han har jobb som drosjesjåfør.
egen_bedrift01.mp3
Kim kjører drosje og har ingen fast avtale med arbeidsgiver om antall kjøretimer i uken. Hver vinter er han mye på hytta. Der har han snøscooter, for hytta ligger langt til fjells. Her forteller han om hvorfor han laget et eget firma.
- Du har et firma som heter ”Kims Hytteservice”. Hvorfor startet du eget firma når du hadde jobb som taxisjåfør?
- I årenes løp er det mange som har bedt meg om hjelp til å frakte ved og varer fram til hyttene siden jeg har snøscooter. Mange ba meg også om å måke opp døra til hytta før påske. Derfor fikk jeg ideen om å starte en bedrift som driver med hytteservice. Da kunne jeg kjøre drosje i byen når det ikke var noe å gjøre i mitt eget firma. Jeg hadde en grei avtale med drosjeeieren.
egen_bedrift02.mp3
- Hvordan gikk du fram for å starte dette firmaet?
- Snøscooter hadde jeg. Jeg skulle ikke leie inn noe hjelp, for jeg skulle kjøre selv. Jeg måtte ha tillatelse, såkalt løyve for leiekjøring med scooter i distriktet, og det fikk jeg heldigvis uten problemer. Dermed var det egentlig bare å få det formelle i gang med papirer til registeret i Brønnøysund, ordne med skatteetaten og forsikringsselskapet.
Jeg startet et enkeltpersonsforetak.
egen_bedrift03.mp3
- Hvordan skaffer du deg kunder?
- Jeg kjente som sagt mange som allerede hadde benyttet seg av meg og scooteren min. Disse fikk et lite brev fra meg der jeg tilbød tjenestene og oppgav pris. Jeg ba dem om å formidle nyheten om firmaet mitt videre til andre det kunne være aktuelt for. I vinterferien og påskeferien reiste jeg rundt til hyttene og presenterte meg, leverte visittkort og oversikt over hvilke tjenester jeg kunne tilby, samt pris. Siden hytta mi ligger så avsides til, måtte jeg sette opp en spesialantenne for telefonen slik at jeg kunne holde kontakt med kundene.
egen_bedrift04.mp3
- Hvordan ble du mottatt?
- Denne personlige kontakten var verdt tiden den tok. Jeg fikk mange henvendelser og gjorde mange avtaler. Etter hvert fikk jeg så mye å gjøre at jeg var i fjellet fra januar til over påske. Jeg fraktet ved, gass, parafin, kjørte bagasje fram til hyttene og måkte snø slik at folk kunne komme seg inn. Jeg satser på å holde avtaler og yte god service. Det har vist seg at det lønner seg.
egen_bedrift05.mp3
- Hvordan går bedriften nå?
- Etter hvert har jeg utvidet tilbudet til også å føre tilsyn med hyttene i vinterhalvåret både når det gjelder innbrudd og snøforhold. Noen vintre er det så mye snø at en må leite etter hyttene! Jeg har innredet uthuset på hytta mi til vedlager, slik at jeg kan selge ved til hytteeiere som trenger det. Jeg har skaffet meg en god vedleverandør og gitt Brønnøysundregisteret beskjed om endringen i firmaets formål. Litt av overskuddet i bedriften er brukt til å kjøpe en ekstra slede til scooteren, slik at jeg kan frakte flere varer om gangen. Jeg passer også på å sette av penger til ny scooter og til vedlikehold av den, for det blir en del slitasje på den i løpet av en vinter.
egen_bedrift06.mp3
Nå er jeg i ferd med å utvide tjenestene til også å gjelde sommerhalvåret. Da tilbyr jeg lettere snekkerarbeid, hyttemaling utvendig og innvendig og annet forefallende arbeid. Det er mange som benytter seg av meg, så dersom utviklingen fortsetter som nå, kommer jeg til å være lite i byen for å kjøre taxi. Jeg synes jeg har fått en helt ideell arbeidssituasjon.
egen_bedrift07.mp3
- Hva gjør du med alt papirarbeidet?
- Jeg har en god venn som fører regnskap, ordner med skatteetaten og alt annet papirarbeid. Han har nøkkel til postboksen min, og ordner opp. Uten ham hadde jeg ikke greid dette, for jeg tilbringer jo mesteparten av tiden på fjellet. Mobiltelefonen er utrolig viktig for meg, både for å holde kontakt med ”kontoret” mitt og med kundene.
Kim freser videre på scooteren sin – alltid på nye oppdrag i høyfjellet.