Tekst 3.2. Registrering av firmaet

Henrik forteller om hvordan han startet opp firmaet sitt.

registrering00.mp3

registrering01.mp3  
Da jeg skulle starte opp min egen bedrift, måtte jeg tenke over hvordan eierforholdet i bedriften skulle være. Jeg hadde disse mulighetene:

I et enkeltpersonforetak har eieren personlig det hele og fulle ansvaret for bedriften. Skulle jeg starte en slik bedrift, kunne jeg risikere å tape alt, også personlige eiendeler. Fordelen med et slikt eierskap er at jeg kan ta alle beslutninger selv. Jeg eier hele bedriften og betaler selv inn egenkapital og lånt kapital. Jeg var svært i tvil om jeg skulle risikere dette.

3-brønnøysund.jpg

Jeg kunne starte et ansvarlig selskap. Da er det to eller flere eiere som har det personlige ansvaret sammen. Dette er svært likt enkeltpersonforetak, men alle eierne har ansvaret sammen. De som er eiere av bedriften, velger et bedriftsstyre som skal ha ansvaret for og kontroll over den daglige driften. Samboeren min og jeg vurderte dette alternativet. Det er to muligheter for fordeling av ansvaret. Solidarisk ansvar er når alle eierne deler ansvaret helt likt mellom seg, uansett hvor mye de eier av bedriften. Dersom eierne ikke vil ha hele ansvaret sammen, kan de dele ansvaret etter hvor stor del hver eier av bedriften.

registrering02.mp3
Ansvarlig selskap har forkortningen ANS etter firmanavnet dersom det er et solidarisk ansvar, og DA etter firmanavnet dersom det er delt ansvar.

4-firmaattest.jpg

Det tredje alternativet var å danne et aksjeselskap. En aksje er et eierbevis som blir gitt til dem som betaler inn aksjekapital. Den som eier aksjene kalles en aksjonær. I et aksjeselskap er altså alle aksjonærene eiere. Etter firmanavnet skal et aksjeselskap ha forkortingen AS.


Aksjonærene er ansvarlig for eventuell gjeld i firmaet, men dette er begrenset til hver aksjonær sitt aksjeinnskudd, og de har derfor et begrenset ansvar. Aksjonærene velger et styre og daglig leder til å drive bedriften. Dette gjøres på en generalforsamling en gang i året. På generalforsamlingen møtes alle aksjeeierne. Generalforsamlingen tar de store bestemmelsene om hvordan bedriften skal drives og hvordan et eventuelt overskudd skal plasseres. Er det et stort overskudd, får hver aksjonær et utbytte i forhold til hvor mange aksjer han eller hun eier. En må betale skatt av utbyttet.

registrering03.mp3
Dersom en skal stifte et aksjeselskap, må en ha en aksjekapital på minimum 100 000 kroner. Siden verken samboeren min eller jeg hadde lyst til å ta opp lån for å starte et aksjeselskap og heller ikke hadde lyst til å trekke andre inn i  bedriften, valgte vi å starte et ansvarlig selskap med solidarisk ansvar, ANS.

3-brønnøysund-4.jpg

For å kunne starte en egen bedrift, må en være over 18 år. Det var både samboeren min og jeg. Noen former for virksomhet krever spesialtillatelse fra myndighetene, som for eksempel dørsalg, brukthandel, servering samt en del håndverkerbedrifter. Da vi startet opp var det en forutsetning at jeg hadde alle sertifikatene og transportløyve i orden.

Da vi hadde bestemt oss for hva slags selskap vi skulle starte, sendte vi melding til Enhetsregisteret i Brønnøysund. Vi søkte på nettet og lastet ned et registreringsskjema som vi sendte inn. Deretter fikk bedriften vår en firmaattest med et organisasjonsnummer. Vi ble automatisk registrert i foretaksregisteret for firmaer som driver næring.

registrering04.mp3
Siden vi må betale merverdiavgift for alle varer og tjenester, ble vi også registrert i merverdiavgiftregisteret hos Fylkesskattekontoret. I arbeidsgiverregisteret ble vi også automatisk innmeldt.

Vi registrerte både firma og lønnstakere hos kommunekassereren eller kemneren, for vi skulle betale firmaskatt, forskuddsskatt for arbeidstakerne og arbeidsgiveravgift.
Vi registrete etter hvert alle som arbeidet for oss i arbeidstakerregisteret. Dette for å sikre dem rettigheter vedrørende trygder. Alle ansatte skal nå sikres en tjenestepensjon som arbeidsgiver skal betale en del av, og derfor tok vi kontakt med et forsikringsselskap og ordnet dette. Vi tegnet også yrkesskadeforsikring for de ansatte.

Det ble mye papirer og skjemaer å holde orden på, men den delen tok samboeren min seg av.

Da alle papirene var i orden, var firmaet vårt stiftet, og det feiret vi!


Registrering av nytt firma
3-brønnøysund-3.jpg