Aftenpostens jobbekspert og ansatte fra fire bransjer uttaler seg
Aftenpostens rekrutteringsekspert Guri Larsen er direktør i Adecco Select. Hun mener starten på arbeidsforholdet vil bli bedre og mykere dersom man på forhånd tenker gjennom hvilke klær som passer til jobben.
– Det er kjedelig å komme stivpyntet hvis kleskoden er uformell, eller motsatt, sier Larsen. Derfor vil man ofte få beskjed på forhånd om hvilken kleskode som gjelder dersom man blir rekruttert via et rekrutteringsselskap.
– Konsulenten vil fortelle hvilke bransjer som har en formell og hvilke som har en uformell kleskode. Man vil med en gang merke om ens egen klesstil passer inn, sier Larsen.
Reklamebransjen
Prosjektleder Jannicke Platou i reklamebyrået SMFB beskriver kleskoden på kontoret som avslappet.
– Men de fleste kler seg etter det siste i motebildet og gjerne kreativt. Vi jobber i en kreativ bransje og dette bør også speiles i klærne. Du kan gå med den stilen du selv ønsker, bare du er fresh.
– Men det er ikke ok å gå i joggebukse og klærne skal ikke se for slitte ut, sier hun.
I kommunikasjonsbyrået Geelmuyden-Kiese brukes nå slipset for å være trendy, ikke for å være formell. Men shorts er bannlyst selv om sommeren, sier byråets egne interne kodeks.
Servicebransjen
Butikkmedarbeider på H&M Ingrid Stenersen beskriver kleskoden på jobb som stylet.
– Jeg kler meg gjerne litt finere enn hjemme og tenker at antrekket skal ha en helhet. Men det aller viktigste når man skal jobbe her er behagelige sko, ettersom vi går rundt hele dagen.
Stenersen mener det meste er tillatt, unntatt klær med store logoer
for andre merker eller klær som kan støte kundene.
– Jeg ville ikke valgt å ha på de aller korteste shortsene på jobb.
Advokatbransjen
Advokat Elisabet Døsen i Kluge Advokatfirma DA sier kleskodeksen i bransjen er å være pent antrukket. I praksis vil det si at det ikke er lov til å gå med olabukser. Men kvinner i bransjen kan gå med både bare skuldre og sko med åpne tær, så lenge antrekket er pent.
– Men jeg er nok blant dem som pynter seg mest på jobb.
Selv går Døsen mye i kjoler og skjørt med bluser og blazere til.
– Det går mye i svart og grått. Personlig ville jeg ikke følt meg bekvem i fargerike klær på jobb.
Bygningsbransjen
Sikkerhetsutstyret er hovedprioritet når bygningsarbeider Erik Osvold i Bjørvika Utvikling velger sitt jobbantrekk for dagen.
– Signalbukser og vernesko og hjelm, oppsummerer han.
På overkroppen bruker han som regel en t-skjorte som han har fått av arbeidsgiver.
– Hvordan ville man blitt oppfattet dersom man hadde kommet på jobb i skjorte?
– Som dandy. Det går ikke.
Snakk med folk
Guri Larsen anbefaler å kle seg nøytralt, men pent første dag på jobb, og så tilpasse klærne når man ser hva andre går i.
– Kleskoden er veldig forskjellig fra bransje til bransje slik eksemplene over viser. Hvis man er usikker, kan man kle seg ikke for mye den ene eller den andre veien. Deretter kan man hente seg inn den andre dagen etter at man har sett hvordan de andre går kledd, sier Larsen. Hun anbefaler også at man snakker med folk man kjenner som jobber i ulike bransjer i offentlig og privat sektor for å høre hvordan man kler seg på deres arbeidsplass.
– Hvis man bommer helt på klesstilen, tror jeg det har mest å si for deg selv. Men hvis det er en arbeidsplass med mye kundekontakt og hvor det forventes at man kler seg formelt, vil nok arbeidsgiver reagere hvis man er for lite formell i klesveien. Da vil man trolig få høre det.
Hvordan kler du deg til din jobb?
Tekst: Kristin Jonassen Nordby og Ida De Rosa publisert i Aftenposten.no/jobb
Foto: IStock, ScanStock og Dreamstime
Fra og med 11. september 2017 vil innlogging til Min vei-ressursene skje via Fagbokforlagets e-portal.
Logg inn Log in using e-portal