Om senders og mottakers oppgaver
Ofte blir du misforstått, andre ganger er det du som misforstår hva andre mener. Ofte går tankene fort, og ordene greier ikke å følge med i samme farten, og da kan budskapet bli uklart for mottakeren. Derfor er det viktig å uttrykke seg klart og tydelig, slik at mottakeren skjønner hva du egentlig mener. Et ordtak sier: "Uklart sagt er uklart tenkt". En sender må altså tenke nøye gjennom hva han/hun egentlig vil si.
Mottakeren må lytte oppmerksomt til hva senderen sier. Mottakeren behøver ikke å være enig med sendere, men han/hun må være innstilt på å oppfatte hva den andre mener. Når mottakeren har oppfattet budskapet, er det viktig å gi senderen en tilbakemelding på det. Det betyr at han/hun spør om det som er uklart, sier seg enig eller uenig i budskapet og begrunner standpunktet sitt.
ikke-verbal.mp3
Ikke-verbal kommunikasjon - Kroppsspråk Ikke-verbal kommunikasjon er signaler som vi gir på andre måter enn ved hjelp av ord, for eksempel mimikk, øyekontakt, kroppsbevegelser, klær, lukt og avstanden til den vi snakker med. Et annet navn på ikke-verbal kommunikasjon er kroppsspråk. Ofte sier et blikk eller et ansiktsuttrykk mer enn ord. Ikke-verbal og verbal kommunikasjon opptrer ofte samtidig og forsterker dermed det vi vil formidle.
Når det som blir sagt, ikke stemmer med de signalene kroppsspråket gir, er kroppsspråket mer å stole på enn det verbale språket. Dette kaller vi dobbel kommunikasjon.
naar_kommunikasjonen01.mp3
De ulike kulturene har ulike kroppsspråk. Det blir spesielt vanskelig når kulturer med ulikt kroppsspråk møtes. Da hender det at signalene oppfattes på en annen måte enn det som er meningen. Dette kan medføre at en blir usikker og misforstår. I verste fall oppstår det konflikter.
I forskjellige kulturer finner vi for eksempel ulike måter å hilse på. Noen håndhilser, andre omfavner hverandre eller kysser hverandre. Når det gjelder øyekontakt, har vi også ulike vaner. I Japan anses det som uhøflig å se på den en snakker med, mens en i arabiske land viser positiv interesse ved å stirre på fremmede personer.
Kultur Kultur er ideer, verdier, regler og normer I et samfunn. Kulturen i et samfunn går i arv fra generasjon til generasjon. Innenfor et land kan det være mange kulturer innenfor de ulike samfunnsgruppene. For eksempel ungdomskultur, bedriftskultur, idrettskultur. |
naar_kommunikasjonen02.mp3
Hva kan du gjøre for å unngå kommunikasjonssvikt?
Fra og med 11. september 2017 vil innlogging til Min vei-ressursene skje via Fagbokforlagets e-portal.
Logg inn Log in using e-portal