Tekst 4.1. Arbeidsgiveren

Henrik og Anna forteller videre om driften av firmaet og om oppgavene de får som arbeidsgivere.

arbeidsgiveren-00.mp3

arbeidsgiveren-01.mp3  
Henrik forteller:

Etter en tid hadde jeg svært mange transportoppdrag. Jeg måtte velge om jeg ville kjøpe enda en ny bil og ansette en sjåfør, eller si nei til oppdragene og med det risikere at nye transportfirmaer i byen ble etablert. Jeg valgte å utvide.

Jeg kjøpte en ny lastebil med tilhenger. Til dette måtte jeg ha nytt banklån, men det var helt uproblematisk siden firmaet gikk så godt.

Siden jeg fikk så mange flytteoppdrag, fikk jeg behov for et lager der jeg kunne plassere flyttegodset midlertidig. Jeg var heldig og fant et egnet lagerlokale i nabolaget. Vi satte opp en leiekontrakt, og jeg betalte et depositum tilsvarende to måneders leie.

4-arbeidsavtale.jpg

arbeidsgiveren-02.mp3  
Da jeg skulle ansette en ny sjåfør, hadde jeg flere som hadde kjørt for meg, så jeg visste hva de var god for. Jeg ansatte han som var mest pålitelig når det gjaldt avtaler og vedlikehold av bilen, og som samtidig var flink til å behandle kunder. Vi ble enige om en arbeidsavtale, og han fikk et tilsettingsbrev. En annen sjåfør fikk midlertidig tilsetting i deltidsstilling.

Siden jeg fikk mange flytteoppdrag, måtte jeg også ha faste avtaler med noen som kunne vaske leilighetene etter flytting. Det var ikke så enkelt å beregne hvor mye hjelp jeg trengte til dette, for noen kunder vasker huset sitt selv. I arbeidsavtalen med rengjøringsmedarbeideren ble det derfor ikke satt opp noen fast arbeidstid.

arbeidsgiveren-03.mp3  

Sjåføren som var fast ansatt fikk fast månedslønn pluss betaling for overtid. Han skrev under arbeidsavtale og stillingsinstruks.

Jeg måtte melde de ansatte inn i AA-registeret (arbeidstakerregisteret). Da ble de registrert og sikret sykepenger, ulykkesforsikring, pensjon og andre ytelser fra trygdeverket.

Arbeidet med lønninger og regnskap er det samboeren min, Anna,  som tar seg av. Det kan hun fortelle om.

skattetaten.jpg 

arbeidsgiveren-04.mp3  
Hver måned utbetaler jeg lønn til de ansatte. De ansatte leverer skattekort der det er oppgitt hvor mye skatt de skal trekkes for hver måned.

Bruttolønn er alt det vedkommende har tjent i perioden. Fra bruttolønnen trekker jeg forskuddsskatt. Forskuddsskatten betales inn til kommunekassereren hver annen måned. Jeg er pliktig til å sette disse pengene inn på en egen skattetrekkskonto som firmaet har, og fra denne kontoen betales skattetrekket inn til kommunekassereren hver termin. Arbeidstakeren får en lønnsslipp der det tydelig kommer fram hva som er bruttoinntekt, skattetrekk og feriepenger. På lønnsslippen er det også en oversikt over hva vedkommende har tjent i det gjeldende kalenderåret, hvor mye skatt som er innbetalt samt oversikt over feriepengegrunnlaget.

arbeidsgiveren-05.mp3  
Alle arbeidsgivere må betale en arbeidsgiveravgift. Den er forskjellig alt etter hvor i landet man bor. Der jeg har bedriften min, er den for tiden på 14,1% av arbeidstakerens bruttolønn. Dette er arbeidsgiverens medlemsavgift til folketrygden. Arbeidsgiveravgiften forfaller seks ganger i året og betales inn hver termin samtidig med forskuddsskatten. Jeg må fylle ut et skjema der jeg oppgir samlet bruttoinntekt for alle arbeidstakerne, samlet skattetrekk og samlet arbeidsgiveravgift. Skjemaet kan jeg sende inn på Altinn, den elektroniske innsendingstjenesten.

4-tjenestepensjon.jpg

Som arbeidsgiver er jeg pliktig til å betale feriepenger til de ansatte. Dette er penger de ansatte får i stedet for lønn når de har ferie. For arbeidstakere som har fire ukers ferie, utgjør den 10,2 % av bruttoinntekten. For arbeidstakere med fem ukers ferie, er den på 12 %. Disse pengene blir utbetalt kalenderåret etter at de er inntjent. Den ansatte kan velge selv når feriepengene skal utbetales, men som oftest skjer dette om sommeren. Arbeidsgiver må betale arbeidsgiveravgift av feriepengene, men arbeidstaker betaler ikke skatt av dem. Hvert år betaler jeg ut feriepengene som var tjent året før.

arbeidsgiveren-06.mp3  
Da jeg startet firmaet, tok jeg kontakt med et forsikringsselskap og fikk i stand en avtale om pensjonsforsikring for de ansatte. Arbeidsgiver er pliktig til dette. Hver måned betaler jeg en viss sum i pensjonsforsikring. Når den ansatte blir pensjonist, vil han eller hun derfor få litt mer i pensjon hver måned.

I januar måned fyller jeg ut lønns- og trekkoppgavene til de ansatte. Det er en oversikt over året som gikk: hva de har hatt i bruttoinntekt, hva de har betalt i skatt, feriepengegrunnlaget og eventuelt annet som skal med på oppgaven.  

Logg inn
© Fagbokforlaget | Kanalveien 51 | 5068 Bergen | Ordretelefon: 55 38 88 38 | Ordrefaks: 55 38 88 39 | ordre@fagbokforlaget.no | Cookies | Personvern