Hver religion har sine matskikker. I noen religioner er det for eksempel forbudt å spise visse typer mat. Nedenfor kan du lese om disse skikkene og finne ut hvilken religion de tilhører. Det er også ulike tradisjoner i de ulike delene av verden. Her er noen eksempler.
spiser ikke kyr, men melk og smør kan spises. Mange er vegetarianere og spiser ikke kjøtt i det hele tatt.
spiser ikke svin eller blodmat. Kjøttet skal slaktes på en spesiell måte - blodet skal tappes mest mulig ut av slaktet. Kjøtt fra hest, rovdyr og rovfugler spises ikke. Skalldyr spises ikke. Kjøtt og melk skal ikke kokes eller serveres sammen. De spiser ikke gjæret brød i påsken, og de tilbereder ikke mat på sabbaten.
spiser ikke svin eller noe som er laget av svinekjøtt, rovdyr, hest, hund, katt. Halal-kjøtt, som betyr tillatt kjøtt, er slaktet på en spesiell måte: Det leses bønn for dyret, strupen blir skåret over og alt blod renner ut. I fastemåneden ramadan spiser de ikke mellom soloppgang og solnedgang.
I gammel norsk kultur ble brukt til juleblot. Da landet ble kristent, ble tabu på matbordet fordi det ble forbundet med hedensk tid. I Norden brukes ikke hunder, katter og slanger som mat.
I spises snegler og frosk. Insekter brukes i både Asia og . I spises katter, hunder og slanger.
Diskuter:
Kjenner dere til andre tradisjoner forbundet med religion?
Hvorfor ble disse religiøse matskikkene innført?
Kjenner du til typiske matskikker fra andre geografiske områder?