unge_spiser01.mp3
Verdens Helseorganisasjon, WHO, anbefaler at gjennomsnittlig sukkerinntak skal være under 10 prosent av kaloriinntaket. Undersøkelser viser at norske tenåringer spiser nesten dobbelt så mye sukker som helsemyndighetene anbefaler. De spiser sukker i form av brus og godterier, noe som kan fortrenge andre matvarer. Gjennomsnittlig inntak av sukker blant 13-årige gutter er på hele 18 prosent, nesten dobbelt så mye som er anbefalt og ønskelig. 65 prosent av det sukkeret disse ungdommene får i seg, kommer fra brus og søtsaker.
unge_spiser02.mp3
Verdens Helseorganisasjon advarer mot overforbruk av sukker. Bakgrunnen er bl.a. at høyt sukkerinntak er med å øke risikoen for fedme - noe som i sin tur er en risikofaktor både når det gjelder hjerte- og karsykdommer, kreft og diabetes - sykdommer, som ifølge Verdens Helseorganisasjon forårsaker 60 prosent av alle dødsfall i verden.
Det naturlige fruktsukkeret i matvarene er ikke med, det er heller ikke naturlig melkesukker. Frukt og grønnsaker inneholder også nyttige kostfiber, vitaminer og mineraler.
unge_spiser03.mp3
Høyt sukkerinntak kan i første omgang føre til overvekt og tannråte. Undersøkelser viser at vi blir stadig tyngre. Fra tannlegehold vises det til at tannråte er på fremmarsj. Fedme er en risikofaktor for hjerte- og karsykdommer, diabetes og belastningssykdommer senere i livet. De beste helseforebyggende tiltakene er å spise mye frukt og grønnsaker, velge grove brødprodukter, magre melkeprodukter, bruke magert kjøtt og spise mer fisk. Vann er den beste tørstedrikken. Usøtet mineralvann og fruktjuicer er også sunt. Det samme er lette melkevarianter. Vær også fysisk aktiv.
Fra og med 11. september 2017 vil innlogging til Min vei-ressursene skje via Fagbokforlagets e-portal.
Logg inn Log in using e-portal