Hvordan feirer dere påske?

Hvordan feirer dere påske?

Tale 06_feirer_dere_p†ske_01.mp3 Jeg kan snakke med andre om dagligdagse ting.
06_feirer_dere_p†ske_02.mp3 I Oslo har den polske familien Nowak nettopp kommet hjem fra kirka. Justyna og Marek er katolikker og har vært i Sankt Olavs kirke. Nå spiser de påskelunsj sammen med noen venner fra menigheten. Mens de spiser, snakker Justyna med ei norsk dame.
06_feirer_dere_p†ske_03.mp3
Justyna
Vet du om nordmenn og polakker feirer påske på samme måte?
Norsk dame
Nei, det vet jeg ikke. Hva pleier dere polakker å gjøre i påsken?
Justyna
Vi bruker mye tid sammen med familien, og vi får mye besøk. Vi går også i kirka i påsken. Men hva gjør nordmenn i påsken?
Norsk dame
Veldig mange nordmenn drar på fjellet for å gå på ski. Andre liker å være i byen i påsken, mens en del reiser til utlandet. Hvilke påsketradisjoner har dere i Polen?
Justyna
Vi har flere tradisjoner. Det er vanlig å male på egg, og på 2. påskedag har vi en morsom tradisjon. Da kan guttene kaste vann på jentene.
Norsk dame
Vi har ikke den tradisjonen, men vi maler på egg, vi også.
Justyna
Ja, det er alltid koselig.
Norsk dame
Vi går også ut og finner bjørkekvister. Vi setter dem i vann, og etter noen dager blir knoppene grønne. Vi pynter kvistene med små, gule kyllinger.
Justyna
Hva spiser dere i påsken?
Norsk dame
Mange nordmenn pleier å steike lam i påsken. I tillegg spiser vi mye påskegodter. Hva slags mat spiser dere?
Justyna
Vi pleier å ta med oss mat til kirka. Presten ber for maten, og 1. påskedag deler vi maten med familie og venner til frokost. Vi spiser også suppe med egg på denne dagen. I påsken spiser vi også marsipankake som vi har pyntet med mye frukt.
Uttrykk
06_feirer_dere_p†ske_04.mp3 Hvordan feirer dere id? 06_feirer_dere_p†ske_05.mp3 Vi gir gaver eller penger til barna. Vi går på besøk. Vi får besøk.
06_feirer_dere_p†ske_06.mp3 Går dere i moskeen i høytiden? 06_feirer_dere_p†ske_07.mp3 Ja, det gjør vi. / Nei, det gjør vi ikke.
06_feirer_dere_p†ske_08.mp3 Hvilke klær bruker dere? 06_feirer_dere_p†ske_09.mp3 Vi bruker finklær. / Vi bruker vanlige klær.
06_feirer_dere_p†ske_10.mp3 Hva spiser dere? 06_feirer_dere_p†ske_11.mp3 Vi spiser festmat som sambusa og kaker.
06_feirer_dere_p†ske_12.mp3 Hvordan feirer dere nyttår? 06_feirer_dere_p†ske_13.mp3 Vi lager en stor nyttårsfest med mange gjester. Vi serverer kalkun til middag. Vi sender opp raketter, og vi sier godt nytt år klokka tolv.
Spinner
Logg inn
© Fagbokforlaget | Kanalveien 51 | 5068 Bergen | Ordretelefon: 55 38 88 38 | Ordrefaks: 55 38 88 39 | ordre@fagbokforlaget.no | Cookies | Personvern