Om vurdering av energi, sammensetning og tilbereding av måltider
aa_sette_sammen01.mp3
Når du skal sette sammen et måltid, må du ta hensyn til:
Vurdering av energiinnholdet i et måltid Kokker og kjøkkensjefer må vite hvordan måltidene skal tilpasses brukerne. Er det pasienter på et aldershjem som skal ha mat, ungdom på en treningsleir eller gjester i et bryllup?
Hvis du er produktutvikler av ferdigmat, må du vite hvor mye energi en porsjon skal gi i gjennomsnitt.
Dietter på sykehus eller avlastningshjem må tilpasses den enkelte. Skal pasienten gå ned i vekt eller er det behov for ekstra energi?
Matvaretabellen gir deg en god veiledning.
aa_sette_sammen02.mp3
Det finnes dataprogrammer der du kan beregne energien i hvert måltid.
Hvis du behandler råvarene feil, kan næringsstoffene bli ødelagt. Her er et par eksempler:
Menyer En meny er en skriftlig oversikt over de enkelte rettene i et måltid. Hensikten med en meny, er å fortelle gjestene hva som blir servert.
En selskapsmeny består gjerne av:
Brød, poteter eller ris og salater serveres til rettene.
Den som setter sammen menyen, bør sørge for at maten får en god fargesammensetning, slik at fargeløs mat blir servert sammen med fargerike grønnsaker eller sauser.
Fra og med 11. september 2017 vil innlogging til Min vei-ressursene skje via Fagbokforlagets e-portal.
Logg inn Log in using e-portal