Tekst 2.1. Generelt om norsk kosthold

Offentlige myndigheter gir råd om kosthold.

generelt_om_norsk.mp3

generelt_om_norsk01.mp3
mat4.jpg For å kunne velge matvarer som gir et helsebringende kosthold, trenger vi kunnskap om næringsstoffer og energi. Hvis vi bare lar smakssansen styre, kan vi risikere å bli feilernærte og få dårlig helse. I dagens samfunn oversvømmes vi av fet og søt mat. Denne maten er billig, men smaker godt. Men har vi et ensidig kosthold, vil vi etter hvert få dårlig helse. Vi vil da få nok energi, men ikke nok vitaminer og mineraler. Over tid kan dette få katastrofale følger. Stadig flere får større fettlagre i kroppen. I gjennomsnitt har 40-åringer i Norge gått opp 5 kg i vekt de siste årene. I verden i dag er det flere overvektige enn undervektige.


generelt_om_norsk02.mp3
Kroppen trenger energi, mineralstoffer, vitaminer og byggestoffer. Alt dette får vi ved å ha et variert kosthold med mye frukt og grønnsaker. Det er viktig å få riktig mengde mat. Får vi for lite mat, blir vi slappe og tiltaksløse. Får vi for mye, legger vi på oss og blir overvektige. Ulike personer med ulik aktivitet trenger derfor ulike mengder mat. Men felles for alle er at alle trenger et variert kosthold. For kroppen er det og viktig å få mat til faste måltider.
restaurant.jpggenerelt_om_norsk03.mp3
Det er mye som påvirker oss når det gjelder hva vi spiser. De som er fysisk aktive, trenger mer energi enn de som sitter i ro. Er vi i hyggelig selskap, spiser vi mer enn om vi krangler og har det rotete omkring oss. Er maten delikat laget til, får vi bedre appetitt enn om vi ikke gjør oss flid med tillagingen og serveringen. Har maten frisk og god lukt, skjerpes appetitten. Noen har problemer med dårlig appetitt, og da er det spesielt viktig å lage maten til og servere den så delikat som mulig.

generelt_om_norsk04.mp3
Gode råd om kostholdet fra offentlige myndigheter

Kostholdsrådene passer for alle friske mennesker, uansett kjønn og alder. Rådene er basert på hva forskere i dag vet om sammenhengen mellom kosthold, mosjon og helse.

  • spis minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt daglig, 5 om dagen
  • velg kokte eller bakte poteter fremfor chips og pommes frites
  • spis grove korn- og brødvarer
  • spis mer fisk - både som pålegg og middag
  • velg magre kjøtt- og meieriprodukter
  • velg myk vegetabilsk margarin eller olje framfor hard margarin eller smør
  • kutt ned på inntaket av sukker, særlig i form av brus og godteri
  • vær varsom med salt
  • vann er den beste tørstedrikk


mat6.jpg generelt_om_norsk05.mp3
Lever du etter disse kostrådene, vil du dekke kroppens behov for vitaminer, mineraler og andre viktige næringsstoffer.

Riktig kosthold og fysisk aktivitet gjør at du ikke blir så lett syk. Vi kan forebygge en rekke folkesykdommer ved å spise mer grønnsaker, frukt og bær, poteter, mer grove kornvarer og fisk, og bruke mindre hardt fett, sukker og salt.

Sammen med økt fysisk aktivitet vil det anbefalte kostholdet gjøre sitt til at du ikke så lett får hjerte- og karsykdommer, visse former for kreft, diabetes, tannråte, overvekt og fordøyelsesproblemer.

Logg inn
© Fagbokforlaget | Kanalveien 51 | 5068 Bergen | Ordretelefon: 55 38 88 38 | Ordrefaks: 55 38 88 39 | ordre@fagbokforlaget.no | Cookies | Personvern